Πυρκαγιές, χημικά και πέτρες στο ΚΥΤ Σάμου

Εντάσεις, καταστροφές και μπόλικη καταστολή σημάδεψαν και τη χθεσινή μέρα στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου, όπου ο πρώτος απολογισμός είναι εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν και την ελάχιστη στέγη που είχαν ● Οκτώ συλλήψεις με σοβαρές κατηγορίες, την ανάγκη αποσυμφόρησης τονίζει ο δήμαρχος του νησιού.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν χτες τα επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου, με φωτιές, δακρυγόνα και πετροπόλεμο. Το πρωί λίγο πριν από τις 11.00 ξέσπασε άλλη μία πυρκαγιά εντός του ΚΥΤ, καταστρέφοντας με τη σειρά της ακόμα περισσότερες σκηνές αλλά και πάνω από δέκα κοντέινερ που στεγάζουν οικογένειες.

Την ίδια ώρα οι συγκρούσεις μεταξύ προσφυγικών πληθυσμών διαφορετικής εθνικότητας συνεχίζονταν, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία, με ομάδες προσφύγων να πετούν πέτρες εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών που προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και τις πέντε το απόγευμα η Πυροσβεστική προσπαθούσε να ελέγξει τις μικρές πολυάριθμες εστίες που σιγόκαιγαν στο ΚΥΤ, βοηθούμενες και από τις μικρές ή μεγαλύτερες εκρήξεις που ακούγονταν σποραδικά, εξαιτίας της ύπαρξης φιαλιδίων υγραερίου που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για τις καθημερινές τους ανάγκες. Εκατοντάδες άστεγοι πρόσφυγες, σοκαρισμένοι από το θέαμα του φλεγόμενου ΚΥΤ, είχαν αφεθεί στην άκρη του δρόμου έξω από τις εγκαταστάσεις και έκλαιγαν αγκαλιά με τα παιδιά τους, βλέποντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους να γίνονται στάχτη.

Ηταν κατά σειρά η τρίτη πράξη ενός ακόμη προσφυγικού δράματος που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, όταν εμφανίστηκε η πρώτη εστία φωτιάς στον χώρο πίσω από το ιατρείο που έχει στήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καβγάς Αφγανών – Αφρικανών η αφορμή

Αιτία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο καβγάς που ξέσπασε για άγνωστους λόγους μεταξύ μιας παρέας Αφγανών και Αφρικανών, με τους δεύτερους να επιτίθενται στους πρώτους. Πάνω στον καβγά αναποδογυρίστηκε μια εστία φωτιάς και γρήγορα πήρε διαστάσεις καίγοντας πολλές σκηνές. Αργότερα φούντωσαν κι άλλες εστίες, που μετέτρεψαν το ΚΥΤ σε πύρινη κόλαση.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων αλλά και με την αστυνομία, που τους απαγόρευε να απομακρυνθούν από τη φωτιά! Λίγο μετά τις δέκα, όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης, χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης αναζητώντας καταφύγιο. Προσωρινή λύση δόθηκε χάρη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που διέθεσαν δεκάδες σκηνές οι οποίες στήθηκαν μέσα σε κοντινό γήπεδο, ενώ μια ομάδα μεταφέρθηκε σε πάρκινγκ όπου και διανυκτέρευσε.

Από την πλευρά της αστυνομίας έγινε γνωστό ότι προσήχθησαν 29 άτομα, εκ των οποίων οι οκτώ συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης. Αναζητούνται ακόμη δύο άτομα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σάμου Γεώργιος Στάντζος σε δηλώσεις του επισήμανε ακόμα μια φορά την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του ΚΥΤ, αλλά και την άμεση ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στη Σάμο αναμενόταν σήμερα το πρωί ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

«Οσα συμβαίνουν αυτές τις δυο ημέρες στη Σάμο ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενα. Οι συνθήκες στις φαβέλες της Σάμου, της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου και της Κω προσβάλλουν την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα καθυστέρησε την πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών. Υπάρχει η πληροφορία πως η ένταση και η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μετά τη ματαίωση της υπεσχημένης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Αλλά, με 7.000 ανθρώπους σε δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 640, είναι αδόκιμο να ψάχνουμε ποιος είναι ο λόγος της έντασης. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προστασία των ανθρώπων (αιτούντων άσυλο και ντόπιου πληθυσμού) και την αποσυμφόρηση των νησιών» λέει μεταξύ άλλων το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί